Cursus weerkunde 2016

Op 22 maart 2016 starten we weer een nieuwe cursus weerkunde.

In de cursus komen verschillende onderwerpen aan bod, denk aan de temperatuur en druk op verschillende hoogten, over fronten en hoe die ontstaan, over inversie, wolkenbasis en mist, over lijntjes, getallen en symbolen in weerkaarten en waarom een halo rond de zon regen aankondigt.

We kijken in de cursus naar de lucht en proberen te begrijpen wat voor verschil het maakt als een wolk een cirrostratus, stratocumulius, of cumulonimbus blijkt te zijn. Waarom laten ze lagedrukgebieden niet gewoon vollopen met de kennelijk overbodige lucht uit het hogedrukgebied ernaast? Dan zijn wij toch mooi van de regen andere narigheid af?

Af en toe doen we proefjes. Met behulp van een simpele fietspomp begrijp je beter waarom het in een hogedrukgebied mooi weer is. Met behulp van een globe laten we zien waarom de wind bij ons een afwijking naar rechts krijgt. Je krijg blaren op je duim door het meten van nattebol-temperatuur en je gaat zelf berekenen waarom een bloemkoolwolk een platte onderkant heeft.

Aan de cursus werken enkele bekende natuurkundigen uit eigen gelederen mee zoals Freerk Dijkstra en Gert Schooten. Weerman Ton den Hove geeft inside informatie over het vak. Jan Kerkhof geeft het leeuwendeel van de cursus. Als stuurman op de grote vaart voer hij, ondanks zijn meteo-opleiding, per ongeluk door het oog van een orkaan. Daarnaast moest hij, als alpinist, soms maken dat hij beneden kwam bij het zien van een verkeerde wolk.

De cursus start op 22 maart, en de vervolgbijeenkomsten zullen altijd op dinsdagavond zijn. Je kunt je aanmelding naar Freerk Dijkstra sturen. Het aantal plekken is beperkt, dus wees er snel bij.

Extra informatie

  • Data en cursusinhoud: Reader cursus weerkunde 2016
  • Locatie: Doepark Nooterhof, Goertjesweg 1 Zwolle. Entree Thales: Rode gebouw met de witte koepel. De bijeenkomsten vinden plaats in zaal Klaproos (eerste verdieping deur rechts bij de trap).
  • Tijden: Dinsdagavond (zie reader). Aanvang is om 19:45 uur. We starten om 20:00 uur tot uiterlijk 22:00 met daartussenin een kleine pauze.
  • Kosten: leden zie zich hebben aangemeld kunnen het bedrag van €100,- overmaken op rekening NL45INGB0000947676 t.n.v Thales Zwolle met vermelding “Cursus weerkunde 2016”
  • Lidmaatschap Thales: leden krijgen een reductie op de cursuskosten a €10,-. Het lidmaatschap van Thales kost €25,-