Fedora 23 komt als speciale ‘Astronomie-editie’

Goed nieuws voor alle Linux-liefhebbers onder ons. Fedora 23 komt (waarschijnlijk) met een speciale ‘Astronomy’ editie die zich met een aantal gebundelde applicaties speciaal richt op de (amateur) astronomen.

Volgens het voorstel dat momenteel bij Fedora ligt bestaat er nog geen dergelijke distributie die zich met professionele (open-source) tools richt op astronomen en astrofysici en dit is natuurlijk best gek als je bedenkt dat Fedora in de wereld van de astronomen vrij populair is.

Omdat GNU / Linux distributies onder professionele astronomen en amateurastronomen populair zijn, is het niet gek dat Fedora Project met een speciale editie komt die tegemoet komt aan de behoeften van deze doelgroep.

Fedora Astronomy belooft een compleet wetenschappelijke omgeving te bieden die is gebaseerd op Python 2 en 3 (dynamische programmeertalen) met een aantal van de beste open-source programma’s voor data-analyse, met inbegrip van Astropy en AstrOmatic.

Verder zal in Fedora Astronomy KStars standaard mee worden geleverd waardoor ook de astrofotograaf er mee aan de slag kan. Alle op Astronomie gerichte software zal worden verzameld in één menu-optie waardoor deze makkelijk te benaderen zijn.

Nog even geduld

Fedora 23 Astronomy is nog niet beschikbaar. Deze wacht namelijk nog op goedkeuring door de raad van Fedora. Zodra goedkeuring is gegeven zal deze te vinden zijn op https://spins.fedoraproject.org