Hoe was het weer dit voorjaar en een deel van de zomer 2017?

Hoe was het weer dit voorjaar en een deel van de zomer 2017?

Wim de Ruiter

April:

was  vrij  koud,  zonnig  en  droog.  Met  een  gemiddelde  temperatuur  van  8.6  °C  had  april dezelfde temperatuur als maart en die was zeer zacht. De maand begon met een voortzetting van  het  zachte  weer  in  maart  maar  halverwege  kregen  storingen  de  overhand.

Op Koningsdag  was  het  fris  met  een  temperatuur  van  12  °C.  In  De  Bilt  heeft  het  4  dagen gevroren. In het zuiden viel plaatselijk niet meer dan 15 mm. Het gemiddelde aantal zonuren was 200 tegen normaal 178.

Mei:

Was extreem warm, zonnig en erg droog. Met een gemiddelde temperatuur van 15  °C eindigt mei op de vierde plaats van warmste meimaanden sinds 1901. De eerste tien dagen verliepen koel. In Twente vroor het zelfs 6 graden.

Op 16 mei werd de eerste zomerse dag genoteerd en daarna werd in het zuiden de eerste tropische dag al genoteerd. Landelijk scheen de zon 232 uren  tegen  normaal  213.  Mei  was  erg  droog  met  gemiddeld  29  mm  tegen  normaal  61  mm. Maar door het buiige weer waren de verschillen groot. Op Terschelling viel slechts 9 mm.

Juni:

was de warmste juni in een eeuw. De gemiddelde temperatuur was 18 °C tegen normaal 15,6 °C. Ook de zomer van 1976 was zo warm.

In De Bilt kwam het net niet tot een hittegolf. In het zuiden wel, daar waren 5 dagen met een temperatuur boven de 30 °C. Op 22 juni werd het in Arcen  35,2  °C.

Lang  leek  het  erop  dat  ook  juni  erg  droog  zal  zijn.  Tussen  10  en  21  juni  viel onder invloed van een hogedrukgebied geen neerslag, maar op 28 juni viel in Zwolle bijna 45 mm regen. Het minst zonnig was het oosten van het land. De kuststreek telde wel 260 zonuren, terwijl in Twente de zon slechts 188 uur scheen.

Juli:

was  een redelijk normale maand.  De gehele  maand was het wisselvallig  zomerweer  waarbij  dagen met buien of regen elkaar afwisselden met warme  en kortdurende  droge periode.

Er waren in De Bilt 5 zomerse dagen met een maximumtemperatuur van minimaal 25 °C. Normaal zijn  dat  er  9.  In  het  zuiden  waren  er  wel  14  zomerse  dagen.  Opvallend  waren  de  warme nachten aan het eind van de maand. In de nacht van 30 juli werd het in Limburg niet kouder dan 21 graden. Met een landelijk gemiddelde van 110 mm was juli een natte maand.

Normaal valt er 78 mm. Ook nu door het buiige karakter van het weer waren de neerslag verschillen weer groot. In het noordwesten viel niet meer dan 65 mm terwijl in delen van Groningen meer dan 200 mm viel. Het aantal zonuren was iets minder dan het landelijk gemiddelde 207 tegen normaal 211.