Lezing: Einsteins schaduw: een foto van een zwart gat! (10 december)

Recente ontwikkelingen in submm astronomy, zoals de grote nieuwe ALMA telescoop in Chili en gevoeligere submm ontvangers, leiden tot een realistische verwachting dat we binnen 2-3 jaar in staat zullen zijn om een direct beeld (“een foto”) te kunnen maken van Sgr A*, het super-zware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel.

Op 10 december zal Dr. R.P.J Tilanus een lezing geven met als titel: Einsteins Schaduw: een foto van een zwart gat! Hierbij alvast een samenvatting van de lezing:

In de lezing leg ik uit hoe we dat gaan doen en wat we denken te zien aan de hand van be- staande waarnemingen van het galactische centrum en gedetailleerde simulaties van Sgr A*. Van sterren in een baan rond het zwarte gat weten we dat er een hoeveelheid van 4 miljoen zon massa’s is in een gebied kleiner dan het zonnestelsel, maar dat (bijna) onzichtbaar is in het optisch en infrarood.

Al sinds 50 jaar zien we daar wel een heldere radiobron, maar door het interstellaire medium alleen als een wazige lamp in de mist. Op een golflengte van 1 mm of kleiner wordt het interstellaire medium transparant en met een toekomstig Very Long Baseline netwerk met telescopen op 4 continenten en van de Zuidpool tot Hawaï zullen we ook het oplossend vermogen hebben om Sgr A* werkelijk in beeld te brengen.

Wat we gaan zien weten we natuurlijk niet, maar geavanceerde modellering (en de film “Interstellair”) suggereert een ring van licht met daarbinnen een donkere schaduw en een helder punt aan de kant, waar het verhitte materiaal rond het zwarte gat naar ons toe beweegt. Een dergelijke foto zou het bestaan bevestigen van een ‘event horizon’ en ook een definitief bewijs leveren voor het bestaan van zwarte gaten.

Dat is bijna 100 jaar nadat Schwarzschild voor het eerst hun mogelijke bestaan afleidde binnen maanden nadat Einstein zijn Algemene Relativiteitsleer publiceerde.


Meer informatie over de lezing:

Wanneer: Donderdag 10 december 2015
Waar: Doepark Nooterhof, Goertjesweg 5, Zwolle
Spreker: R.P.J Tilanus
Tijd: 19:30 uur tot uiterlijk 21:30 uur