Het weerstation van Thales

Veel mensen weten het nog niet, maar naast een sterrenwacht heeft de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales ook een weerstation. Dit weerstation bestaat uit twee onderdelen: het meetstation en de draadloze ontvanger die de metingen verzamelt.

Weerstation-Thales1

Het weerstation betreft een van het type Davis 6152EU VP2. Dit meetstation heeft de volgende meetapparatuur:

  • windsnelheid- en windrichtingmeter
  • Temperatuursensor
  • Luchtvochtigheidssensor
  • Barometer
  • Regenmeter

consolaDavisVantagePro2Het meetstation verzendt iedere paar seconden alle meetwaarden naar de draadloze ontvanger.

De draadloze ontvanger, de VantagePro2, is links afgebeeld. Verder heeft deze ontvanger zelf ook weer een temperatuursensor voor de binnentemperatuur en een barometer. De ontvanger beschikt over een LAN-aansluiting waarmee alle opgeslagen informatie kan worden uitgelezen.

Elk kwartier slaat de ontvanger automatisch alle actuele gegevens op als een reeks en voegt deze toe aan een database. Wanneer de ontvanger met de LAN-aansluiting op een router van een lokaal netwerk wordt aangesloten kan iedereen met een bijgeleverde programma genaamd ‘Weatherlink’ de informatie van de ontvanger uitlezen.

Het meetstation is bevestigd aan de zuidkant van het gele gebouw bovenaan de zijkant van het dak. De draadloze ontvanger staat in de ruimte onder de sterrenkoepel in het rode gebouw.

Dit artikel is ook gepubliceerd in Sterrenstof (2015, editie 1)