2020-08-18 Waarneemavond Hattem

Het was vanavond helder, er was geen maan en er stond geen wind. Een ideale avond om te gaan waarnemen. Met een klein groepje hebben we afgesproken om bij Hattem, aan de zuidkant van de IJssel te gaan staan omdat het daar mooi donker is.
Nadat we begroet werden door wat koeien en een snuivende stier hebben we onze telescopen opgezet. We hadden in totaal 3 telescopen, een refractor, een newtonian reflector en een Schmidt-Cassegrain. Het leuke is dat je dan kan vergelijken hoe de verschillende types een verschillend beeld geven.
Terwijl we daar stonden kwamen er ook nog wat vissers langs die de auto geparkeerd hadden op het stukje asfalt waar wij stonden. Een van hun is nog even gebleven om met ons mee te kijken. Het is altijd leuk als er willekeurig wat geïnteresseerden langskomen!
Ik had zelf een nieuw oculair meegenomen, namelijk een TS-Optics 38 mm 2″ – 70° die ik tweedehands op de kop getikt heb. Deze geeft een mooi breed beeld en kan vooral goed gebruikt worden voor objecten die relatief groot aan de hemel zijn. Toen ik hem op het Andromedastelsel (M31) richtte was die mooi duidelijk in beeld te zien. Het was zelfs mogelijk om het satellietstelsel M32 te zien. Deze had de rest van de groep ook nog niet gezien, dus dat was een mooie primeur.
Naast Andromeda hebben we ook nog naar de Herculesbolhoop gekeken. Deze was het best te bekijken in de Schmidt-Cassegraintelescoop omdat die de grootste spiegel heeft en dus het meeste licht kan opvangen.
We hadden mooi zicht op het zuiden, zonder dat er een stad in de weg zat. We konden dus mooi de melkweg bewonderen. Ik heb er nog de onderstaande foto van kunnen maken.

De melkweg, kijkend naar het zuiden. 25 fotos met een belichting van 10 seconden, ISO 1600.

Er stonden ook drie planeten aan de hemel, namelijk Jupiter, Saturnus en Mars. Mars stond nog wel erg laag aan de hemel, dus het zicht daarvan was nog niet geweldig. De komende weken zal hij echter steeds hoger koment te staan, met als hoogtepunt de nacht van 13 op 14 Oktober, wanneer hij in oppositie staat.
Ik heb van alle drie een plaatje kunnen maken, op dezelfde manier als eerder van Venus (Zie: 2020-04-20 Venus door Wytse).


Dit vind je misschien ook leuk...