Lezing 16 November

16 November

19:30: Drs. Edwin Mathlener

De James Webb telescoop

Mathlener studeerde in de jaren ’80 sterrenkunde in Utrecht. Hij werd daarna geen beroepsastronoom, maar is op allerlei manieren actief met het populariseren van sterrenkunde. Hij woont in Utrecht, is vrijwillig publieksbegeleider bij Sonnenborgh – museum & sterrenwacht, voorzitter van de Werkgroep Maan & Planeten en medesamensteller van de jaargids Sterren & Planeten.

De Hubble-ruimtetelescoop begint zijn einde te naderen. Al lang geleden is men begonnen aan de ontwikkeling van de James Webb Space Telescope, die gepresenteerd wordt als de opvolger van de Hubble. Toch is de JWST niet in alles een opvolger van Hubble.
Waar Hubble kan waarnemen in zichtbaar licht, infrarood en ultraviolet, kan JWST alleen kijken in het infrarood, maar daar dan wel ook naar langere golflengten. JWST is onder anderen bedoeld om de allereerste sterren te bestuderen, die we het beste in het infrarood kunnen zien. Maar Webb wordt ook gebruikt voor het bestuderen van geboorte en dood van sterren dichterbij, planeten bij andere sterren en ook voor objecten in ons eigen zonnestelsel.

Dit vind je misschien ook leuk...