Lezingen Voorjaar 2022

19 januari:

om 19.30 uur uitgesteld ivm corona

16 februari:

om 19.30 uur: Aurora’s  door Thea Schenk

De lezing is voor mensen die het noorderlicht (de aurora) zelf willen zien en voor iedereen, die geïnteresseerd is in het fenomeen van noorder- en zuiderlicht. De onderwerpen die besproken worden zijn: stukje geschiedenis/legendes, de kleur waarnemen, de vormen, benodigde omstandigheden, zon & zonnewind, ontstaan van de kleuren, interactie magnetisch velden aarde & zon, ruimteweer & de grote zonnestormen, buitenaardse aurora’s, waar betrouwbare info te vinden, en informatie over fotografie. Het geheel wordt geïllustreerd met figuren en foto voorbeelden.

20 april:

om 19:30 uur: Zwarte Gaten door Prof. dr. P.G. Jonker (Peter)

Locatie: De Weijenbelt, zaal B

Zeer zware sterren leven “slechts” enkele tientallen miljoenen jaren (terwijl een ster als de zon ongeveer 10 miljard jaar leeft). Aan het eind van het bestaan van een zware ster vindt een supernova explosie plaats, waar na soms een zwart gat overblijft. Ook kennen we superzware zwarte gaten.

Al deze zwarte gaten zijn uitstekende objecten om extreme fysische omstandigheden te bestuderen. Het feit dat de enorme massa van een zwart gat samengeperst zit in een klein gebied zorgt bijv. voor een veel sterkere kromming van ruimtetijd dan op aarde in laboratoria nagebootst kan worden. Zien we daar effecten van?

Aan de orde komen o.a.

Zijn er ook tussenmaat zwarte gaten?

Er wordt naarstig naar gezocht, maar is er bewijs?

Hoe vormen de superzware zwarte gaten?

Hoe helpen de waarnemingen van zwaartekrachtgolven bij het beantwoorden van vragen rond zwarte gaten?

18 mei:

om 19:30 uur: Cyclonen als warmtemotor van het Klimaat door Dr. M. L.j. Baatsen (Michiel)

Locatie: De Weijenbelt, zaal B

Omdat in een warmer klimaat de zeewatertemperaturen stijgen, is aan te nemen dat tropische cyclonen sterker zullen worden. Modelberekeningen ondersteunen dit en laten een toename zien van de zwaarste categorie tropische cyclonen. Michiel Baatsen behandelt verschillende typen cyclonen op allerlei schalen, van Poolwervel tot tornado, maar vooral orkanen en stormen. Hoe deze in verband staan met het klimaatsysteem en de energiebalans en hoe deze eruit (kunnen) zien in een warmer klimaat.

Dit vind je misschien ook leuk...