Wie we zijn

Thales is een bloeiende Zwolse vereniging voor weer- en sterrenkunde die ruim 70 jaar bestaat. De vereniging is een erkende afdeling van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De vereniging telt meer dan 70 leden. Deze leden ontvangen 3x per jaar het ledenblad ‘Sterrenstof’, kunnen gratis acht lezingen per jaar bezoeken en krijgen korting op vereningsactiviteiten zoals bijvoorbeeld cursussen. Daarnaast is er onze website www.vws-thales.nl.

Ons doel is het beoefenen en verbreiden van weer- en sterrenkunde in populair-wetenschappelijke zin. Daarbij richten we ons naast volwassenen ook op kinderen en jongeren. Wij ondernemen diverse activiteiten om deze doelstelling te realiseren.

Onze leden zijn mensen met een passie voor hemel en dampkring die voortkomt uit specialisme of hobbymatige interesse. Ze worden gedreven door de verwondering voor bijzondere verschijnselen die met het blote oog of met een telescoop aan de hemel te zien zijn en zich meestal ver weg in het heelal afspelen


Grote belangstelling

Er is in Nederland veel belangstelling voor sterrenkunde. Een groot deel van de bevolking is onder de indruk van de schoonheid en de grootsheid van het universum. Ook de media besteden regelmatig aandacht aan astronomie. Veel mooie en fascinerende beelden, en tegenwoordig steeds meer filmpjes en animaties waarbij op kwalitatief niveau aandacht is voor bijzondere hemelverschijnselen, vinden via onder andere tv en internet hun weg. Daarmee is sterrenkunde een wetenschap die veel tijd en energie besteedt aan het populariseren van het vakgebied.