Sterrenstof

Sterrenstof is een uitgave van VWS-Thales over de vereniging, voor de leden en door de leden. Leden ontvangen Sterrenstof  3 maal per jaar in hun eigen mailbox in de eerste week van januari, mei en september.

Daarnaast worden de leden op de hoogte gehouden met de maandelijkse Nieuwsbrief. 

Het blad is voor en door de leden. Ervaringen delen met de leden over een bijzondere sterrenstand of vreemde waarnemingen. Maar ook overdag het weer, wolken en de zon. Schroom niet, stuur je tekst in, het liefst met foto’s. Het gaat om de inhoud van je ervaring en niet om de goede tekst. De redactie maakt daar een goed en keurig verhaal van. Lees je iets in een krant of tijdschrift? Kopieer en Mail het met bronvermelding en datum naar onze mail-box. We nemen dan contact met jou op

Enkele onderwerpen die in de Sterrenstof stonden:

Alle kometen in ons zonnestelsel dezelfde geboorteplaats ?

Nieuw onderzoek van de astronoom Christian Eistrup geeft aan dat mogelijk alle kometen in ons zonnestelsel dezelfde geboorte-plaats hebben.

De oorsprong van leven gaat Hand in hand op aarde en kometen.

Alleen weten we nog steeds niet hoe het leven op aarde is begonnen. Maar de chemie op kometen kan leiden tot de productie van organische moleculen, waaronder een aantal bouwstenen van het leven. Als de juiste komeet met de juiste planeet in aanraking komt, onder de juiste omstandigheden, leven zou zomaar kunnen ontstaan, is de conclusie van Eistrup. Dus begrijpen waar kometen vandaan komen, zou ons mogelijk kunnen helpen het ontstaan van leven op aarde te ontrafelen.


Het Weer

Een vaste rubriek in Sterrenstof is altijd Het Weer van de afgelopen maanden. Verzorgd door onze weerman Wim de Ruiter.

VWS-Thales geeft regelmatig sterrenkundige cursussen, ook voor beginners.

Een cursist doet verslag van de Basiscursus Sterrenkunde, najaar 2019

Dit leek mij een leuke kans om, dicht bij huis, meer over de sterren, planeten en het heelal te weten te komen. De interesse was er altijd al.
Mijn moeder verzamelde boeken over sterrenkunde en bestudeerde regelmatig de sterrenhemel, mijn vader was vliegtuigbouwkundig ingenieur.
Vele interessante facetten kwamen aan bod, zoals het herkennen van sterrenbeelden, het leren werken met een planisfeer, ons zonnestelsel, de werking van telescopen, de melkweg
kosmologie, et cetera.  We kregen twee prachtige naslagwerken: ‘Genieten van de Sterrenhemel’ en ‘Genieten van het heelal’, beiden geschreven door Rob Walrecht.
De docenten waren vakkundig, enthousiast en duidelijk. Ze stonden open voor al onze vragen en het was geweldig hoe ze de lessen hadden voorbereid met prachtige PowerPoint presentaties. De cursus sterrenkunde voldeed aan mijn verwachtingen!
Sinds de cursus is mijn interesse in sterrenkunde enorm toegenomen! Op mijn computer en telefoon zijn inmiddels de apps Stellarium en SkyView Lite geïnstalleerd en op aanraden van docent Gert Schooten heb ik het boek ‘De eerste drie minuten’ van Steven Weinberg aangeschaft. Ik besloot meteen lid van Thales te worden!

Annette Kruisbrink

Nacht van de Nacht  in Havezate De Haere

Vincent Spannenburg was op uitnodiging van Natuur en Milieu Overijssel  om een Sterrenkundige presentatie te geven in de havezate De Haere aan de IJsseldijk bij Olst. Het weer zat tegen. Geen heldere nachtelijke hemel, buiten een telscoop opstellen had geen zin. Wel heeft Vincent twee keer het Zonnestelsel in het kort belicht. 


Betelgeuze staat  op springen.

Reuzenster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion staat naar alle waarschijnlijkheid op het punt van ontploffen. De effecten van deze supernova zullen zeker op Aarde merkbaar zijn. We zullen dan mogelijk een tweede zon zien met een kans dat het niet meer donker wordt op onze planeet.


Missie naar de Jupiter maan “Europa”

Een ijzige oceaanwereld in ons zonnestelsel die ons meer zou kunnen vertellen over de mogelijkheden voor leven op andere werelden komt in beeld met de bevestiging van de volgende fase van de Europa Clipper-missie.


Dit is Triton!

De ijsreus Neptunus is de achtste en meest verre planeet vanaf de Zon. Gemiddeld staat Neptunus bijna 4500 miljoen kilometer van de Zon. Dat is dertig keer zo ver van de zon als de aarde. Deze meest koude planeet aan de rand van ons zonnestelsel heeft 14 manen. Triton is de grootste maan van Neptunes en vernoemd naar een zeegod uit de Griekse mythologie.


Nacht van de Nacht

De 16e  N8vdN8  2020   Nacht van de Nacht 2020

De jaarlijkse Nacht van de Nacht  van de Natuur- en Milieufederaties om de mensen bewust te maken van het overmatig en onnodig gebruik van licht. Dit heeft grote gevolgen bij de mens. Maar ook dieren, planten en zelfs de economie worden hier negatief door beïnvloedt.

Voor Thales altijd een goede gelegenheid om aan te sluiten met een show van grote kijkers, om het publiek de mooie sterrenhemel te tonen. Met zeker 3 grote kijkers/telescopen is er altijd veel te zien, omdat ze op verschillende objecten waren uitgericht. Ook kunnen kinderen en ouderen een lezing bijwonen voor een kennismaking met de Sterrenkunde.


Ontdekking van de verst verwijderde Melkwegsterren

De verre buitengebieden van de Melkweg herbergen waardevolle aanwijzingen voor het begrijpen van de vorming en evolutie van ons Melkwegstelsel. Maar door de overweldigende afstanden en een uiterst geringe dichtheid van sterren aantallen, zijn veel objecten niet geïdentificeerd op een grotere afstand dan 400.000 lichtjaren: slechts zeven sterren zijn tot op heden voorbij deze grens ontdekt.


Lezingen

Vanaf september t/m mei worden bij VWS-Thales maandelijks lezingen  verzorgd. Hiervoor nodigen wij vakkundige sprekers uit. 

Emergente zwaartekracht, een nieuwe theorie

Ruimte, tijd en zwaartekracht bestaan op de allerkleinste schaal niet. Nieuwe inzichten in de theoretische natuurkunde lijken althans tot die verrassende conclusie te leiden. Hoe moeten we de problemen van quantumzwaartekracht, donkere materie en donkere energie te lijf gaan?


Let op!

Dit zijn voorbeelden van tekst met foto’s. Bij wijzigingen op dit blad kunnen de foto’s van locatie verschuiven.

H@rry van der Werf

Onder deze button vindt u een aantal geselecteerde artikelen uit ons verenigingsblad “Sterrenstof”.