2023-11-05 Noorderlicht

Ik stond op het punt om in bed te stappen toen ik bedacht dat ik toch nog even uit het zolderraam kon kijken, want ik had al gezien dat e rmisschien kans was om het noorderlicht te zien. Ik had de hele avond al meldingen op mijn telefoon gekregen, maar ik had er verder nog niks mee gedaan omdat het de hele tijd regende. Echter, toen ik even uit de losse pols met de camera een foto maakte, zag ik toch een groene gloed op de camera verschijnen…. Hmm, toch maar even naar buiten dan!

Noorderlicht vanuit het zolderraam. Uit de losse pols geschoten.

Er zijn vele apps die je kunnen informeren over hoe groot de kans is om het noorderlicht te zien. Twee apps die ik wel gebruik zijn ‘Aurora’ en ‘SpaceWeatherLive’

Dus zo gezegd, zo gedaan. De kleren weer aan, jas aan en de camera met statief pakken. En ja, toen ik foto’s begon te maken, toen was het heel mooi zichtbaar op de camera! Met het blote oog kon ik alleen een grijze gloed zien. Alsof de zon net onder was gegaan, maar dan in het noorden. Heel soms dacht ik ook een stuk grijs omhoog zien komen, en als ik dan op de foto’s keek, dan was daar een zuil die helderder was dan de rest van het noorderlicht. Dus het was wel degelijk met het blote oog te zien! Helaas kon ik geen kleuren onderscheiden.

 

De mooiste foto van het noorderlicht

 

Ik heb een aantal foto’s gemaakt, en daarna de camera ingesteld op een timelapse. Voor elke foto heb ik een belichting van 6 seconden gedaan en een ISO van 3200. Helaas kon ik niet korter belichten, want ik had een lens er op die niet sneller kon dan F4,5. Ik heb wel een lens die naar F2.0 kan, maar die had ik zo snel niet bij me. Ik was ook blij dat ik snel naar buiten was gegaan, want na een half uur was het eigenlijk alweer voorbij. Zo snel kan dat dus veranderen!

Ik heb alle foto’s op een rij gezet, ze nog wat bewerkt in Darktable en uiteindelijk er een filmpje van gemaakt. Deze is hieronder via YouTube te bekijken.

 

Dit vind je misschien ook leuk...