Lezing 14 December
14 December
19:30: Lucas Ellerbroek
Kometenstof als bouwstenen van planeten
Sterrenkundige Ellerbroek is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij onderzoek doet naar het ontstaan van kometen en planeten. In 2014 verscheen zijn debuut “Planetenjagers”, een populairwetenschappelijk boek over de menselijke zoektocht naar buitenaards leven. Meer informatie: www.planetenjagers.nl . Hij zal zeker zijn boek promoten!
In de afgelopen twintig jaar is en weelde aan exoplaneten en planeten rond andere sterren dan de Zon, ontdekt. Bijna elke ster in de Melkweg blijkt omgeven te zijn door een planetenstelsel. De grote vraag is of er onder die vele planeten wellicht exemplaren te
vinden zijn die op de aarde lijken en waar de omstandigheden gunstig zijn voor het ontstaan van leven. Om een antwoord te vinden willen we meer begrijpen van het geboorteproces van planeten, omdat in die vroege fase bepaald wordt hoe de planeten opgebouwd zijn en hoe ‘leefbaar’ ze worden. In ons eigen zonnestelsel zijn de sporen van die vroege geboorte van planeten bijna uitgewist, op een aantal stokoude bouwstenen na: kometen, rotsachtige overblijfselen van het vroege zonnestelsel. De door ruimtesonde Rosetta verzamelde stofkorrels van een 4,5 miljard jaar oude komeet geven ons wellicht het antwoord op de vraag of kometen inderdaad de bouwstenen zijn van planeten en hoe dit ruimtepuin uiteindelijk heeft kunnen uitgroeien tot een bewoonbare planeet.
Lukas Ellerbroek wil na de lezing met ons naar de meteorenzwerm van de Geminiden kijken. Uiteraard bij een onbewolkte hemel. In onze streken zijn dan vermoedelijk altijd nog circa 40 meteoren p.u. van deze zwerm te zien. Gewoon met het blote oog kijken en genieten.