2020-03-24 Komeet C/2019 Y4 (ATLAS) door Wytse

Vandaag ging ik proberen of ik de komeet C/2019 Y4 (ATLAS) met mijn telescoop kon zien. Hij was nog heel erg zwak qua magnitude (10) en ik wist niet zeker of dat zichtbaar zou zijn.
Het was een heel gedoe om hem op te zoeken maar op een gegeven moment had ik hem in het vizier. Het was echt een heel zwakke wazige stip. Eigenlijk de moeite niet waard, maar toch leuk om te proberen.
Daarna heb ik de camera op de komeet gericht en heb ik via de automatische stand 50 foto’s laten maken van de komeet. Dit deed ik met mijn Olympus OM-D E-M10 II en een oude 50mm lens die ik van iemand gekregen heb. Ik had er nog niet eerder foto’s mee gemaakt dus het was een verrassing hoe het eruit zou komen. Hieronder het resultaat! Je kan de komeet in het uitvergrote venster zien als een groene stip. Nog heeel erg zwak dus!

C/2019 Y4 (ATLAS) – 50 foto’s gestapeld

Terwijl de camera aan het ratelen was heb ik ook nog geprobeerd het Bodestelsel (M81) te bekijken. Deze had ik nog niet eerder in mijn nieuwe telescoop (150mm Newtonian) opgezocht en hij stond mooi vlakbij de komeet dus ik hoefde niet ver te zoeken. Het leuke van dit stelsel is dat er vlakbij nog een staat die je tegelijkertijd kan zien. De een als een circel en de andere als ovaal. Dat geeft samen een heel mooi effect. Helaas is mijn telescoop nog niet geschikt om er een foto van te maken. Wellicht in de toekomst!


Om de lens verder te testen heb ik ook nog wat opnamen gemaakt van het ‘dubbel cluster’ (NGC 869 en NGC 884). Het resultaat wil ik jullie ook niet onthouden!

Double Cluster
Dubbel cluster in Perseus – 50 foto’s gestapeld

Dit vind je misschien ook leuk...