Donderdag 12 april Lezing van: Prof. dr. John Heise
Multiversum: is ons universum er één uit vele?
Een onderwerp dat veel vragen oproept. Prof. Heise zal ons daar iets over vertellen.
Het oerknalmodel (Big Bang) verklaart veel, maar is nogal speciaal, zoals de ‘homogeniteit’, de zgn. fijnafstemming van de ‘bang’ en het ‘horizonprobleem’: delen die nooit met elkaar in contact waren, zien er toch hetzelfde uit.
Deze eigenschappen worden verklaard door kosmische inflatie aan te nemen: Alles zat wel degelijk bij elkaar totdat een klein gebiedje een extreem versnelde uitdijing (inflatie) ondergaat die overgaat in de oerknal. Eigenschappen van inflatie zien we terug in waarnemingen aan de Kosmische Achtergrondstraling. Inflatie creëert omstandigheden voor herhaling (Eeuwige kosmische inflatie). Zo kan een reeks universa gevormd worden, samen een Multiversum genoemd.
Het is een antwoord op de meest gestelde vraag in de sterrenkunde, “Wat was er vóór de oerknal?”: een extreem heterogeen heelal dat bestaat uit exploderende bubbels. Sommige universa kunnen botsen tegen de onze. Is dat in principe waarneembaar?
Prof. dr. John Heise is astrofysicus, werkzaam bij SRON, Stichting Ruimte Onderzoek Nederland in Utrecht. Zijn interesse ligt bij waarneembare consequenties voor de astrofysica van actuele onderwerpen in de natuurkunde.
De lezing begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de zaal bij de Stichting Milieuraad, Campherbeeklaan 82A, 8024 BZ in Zwolle – Berkum, links naast de Weijenbelt, voorheen de Bibliotheek
Leden hebben gratis toegang. Belangstellenden betalen € 5,00 entree.