Cursus Zwarte Gaten

VWS Thales biedt komend najaar een cursus over Zwarte Gaten aan. Zwarte gaten spelen een belangrijke rol in de grootste puzzel van de natuurkunde, namelijk om zwaartekracht en quantum-mechanica onder te brengen in een theorie. De laatste jaren is dit een buitengewoon actueel onderwerp en is er veel aandacht in de media voor. Denk bijvoorbeeld aan de ontdekking van gravitatiegolven, de nobelprijzen in 2017 en 2020 en de eerste foto van een zwart gat. 

De opbouw van de cursus ziet er nu volgt uit. Op de eerste avond zullen we als inleiding stilstaan bij de toepassingen van de zwaartekracht van Newton op de beweging van de hemellichamen en op de ster-evolutie (kernfusie en levenscyclus).  Daarna zullen we de algemene relativiteitstheorie op conceptueel niveau behandelen. Wat houdt koppeling van ruimte en tijd tot ruimtetijd in? We bespreken de experimentele bevestigingen van de algemene relativiteitstheorie. De verwachting is dat we ons op de derde avond concentreren op het ontstaan van zwarte gaten als mogelijkheid binnen de ART. En welke eigenschappen hebben zwarte gaten dan? 

Uiteraard zullen we ook aandacht besteden aan de detectie van zwarte gaten via onder meer LIGO en Event Horizon Telescope en een blik vooruit werpen op de Einstein Telescoop. Zwarte gaten zijn ook theoretische laboratoria voor fundamentele natuurkunde. We bespreken enkele ideeën van de kwantumzwaartekracht en bijvoorbeeld de Hawkingstraling. 

In de cursus ligt de nadruk op de fysische inhoud, maar er is zeker aandacht voor historische en filosofische beschouwingen. Bovendien zullen we elementen uit diverse films integreren (b.v. Interstellar). De laatste avond zullen we de grote lijnen van de cursus nog eens nalopen en tijd nemen voor de evaluatie van deze nieuwe cursus.

Cursusleiders: Roel Andringa en Gert Schooten.

Data: 26 oktober, 2, 9 16, 23 en 30 november, 7 (en 14?) december.
Tijdstip: 20-22 uur
Prijs: € 135,- (inclusief koffie en lidmaatschap Thales t/m 2023)
Minimale aantal deelnemers: 15
Opgeven kan tot 12 oktober a.s. door een mail te sturen naar gertschooten@gmail.com

Dit vind je misschien ook leuk...