Lezingen 20 april

20 April

19:30: Dr. Ir. Bart Root (Delft)

 Wat de zwaartekracht onthult over het binnenste van de planeten

Het levenswerk van prof. Vening Meinesz was om het zwaartekrachtveld van de aarde in kaart te brengen met talrijke onderzeeboot expeditie. Bij deze expedities nam de professor een slingerapparaat mee, dat door de zeelieden gedoopt werd tot “Het Gouden Kalf”. Tot 1950 was dit het enige instrument dat het zwaartekrachtveld met een dergelijke precisie kon bepalen op de oceanen van de Aarde. Deze expedities waren verantwoordelijk voor 37 jaar oceaan gravimetrie dat de continentale data complimenteerde tot globale kaarten van de zwaartekracht. De observaties maakte nieuwe studies mogelijk over het binnenste van onze planeet en liet de toepasbaarheid van globale zwaartekracht onderzoek zien.

Uiteindelijk resulteerde dit in speciale zwaartekracht satelliet missies die het veld nog beter in kaart brachten. Door het Doppler effect van het radiosignaal in kaart te brengen kunnen wetenschappers de beweging van ruimtevaarttuigen bepalen en daardoor ook de ‘verstorende’ effecten van het zwaartekrachtveld. Deze techniek wordt ook toegepast met satelliet missies rond andere hemellichamen. Hierdoor zijn er van de verschillende planeten, manen en asteroïden kaarten van hun zwaartekracht veld. Hiermee krijgen we een blik in het binnenste van deze lichamen. Tijdens het college neem ik u mee langs dit hele process en laat ik verschillende ontdekkingen zien die we hebben verkregen dankzij deze observaties. Gaat u me op zwaartekracht expeditie in onderzeeboten en ruimtevaarttuigen?

CV: Bart Root studeerde af aan de TUDelft met zijn Master onderzoek in de precise baanbepaling van de Cryosat-2 satelliet, een missie die de ijsvelden van de aarde in kaart brengt. Dit werd gevolgd door een PhD onderzoek aan de TUDelft over toepassingen van satelliet zwaartekracht voor het bestuderen van de bovenste mantel onder Europa. In 2016-2019 was hij docent Planeetwetenschappen en satelliet baanbepaling en een Research Fellow aan het Dublin Institute for Advanced Studies. Sinds 2020 is Bart Root een Assistant Professor aan de TU Delft met een focus op het bestuderen van het binnenste van planeten met satelliet zwaartekracht.

Dit vind je misschien ook leuk...