Cursus Zwarte Gaten najaar 2023

VWS Thales biedt komend najaar een cursus over Zwarte Gaten aan. Zwarte gaten spelen een belangrijke rol in de grootste puzzel van de natuurkunde, namelijk om zwaartekracht en quantum-mechanica onder te brengen in een theorie. De laatste jaren is dit een buitengewoon actueel onderwerp en is er veel aandacht in de media voor. Denk bijvoorbeeld aan de ontdekking van gravitatiegolven, de nobelprijzen in 2017 en 2020 en de eerste foto van een zwart gat. 

De opbouw van de cursus ziet er nu als volgt uit. Op de eerste avond zullen we als inleiding stilstaan bij het begrip zwaartekracht. We bespreken de wetten Newton met toepassingen op de beweging van de hemellichamen. Daarna zullen we de algemene relativiteitstheorie op conceptueel niveau behandelen. Wat houdt koppeling van ruimte en tijd tot ruimtetijd in? We bespreken de experimentele bevestigingen van de algemene relativiteitstheorie.
Op de tweede avond starten we met de grote lijn in de sterevolutie (kernfusie en levenscyclus). We concentreren ons op het ontstaan van zwarte gaten als mogelijkheid binnen de ART. En welke eigenschappen hebben zwarte gaten dan? De verwachting is dat we ons op de derde avond richten op de detectie van zwarte gaten via onder meer LIGO en Event Horizon Telescope en een blik vooruit werpen op de Einstein Telescoop. Op de vierde avond zullen we elementen uit diverse films bekijken en bespreken.

In de verdieping op de vijfde en zesde avond zullen we aandacht schenken aan zwarte gaten als theoretische laboratoria voor fundamentele natuurkunde. We bespreken de Hawkingstraling en enkele ideeën van de kwantumzwaartekracht.

In de gehele cursus ligt de nadruk op de fysische inhoud, maar er is zeker aandacht voor historische en filosofische beschouwingen.

Cursusleiders: Roel Andringa en Gert Schooten.
Data: 1, 8, 22, 29 november en 6 en 13 december.
Tijdstip: 20-22 uur
Prijs: € 125,- (inclusief koffie en lidmaatschap Thales t/m 2024; leden van Thales € 95,-) Het is mogelijk om tegen een gereduceerd tarief alleen de eerst vier avonden van de cursus te volgen; de prijzen wordt dan €100,-, respectievelijk €70,-
Minimale aantal deelnemers: 15
Opgeven kan tot 7 oktober a.s. door een mail te sturen naar gertschooten@gmail.com

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...